Foto de Núria Llunell a Terra Baixa, dirigida el 1990 per Fabià Puigserver. Foto de Ros Ribas.

Entre el 23 de novembre i el 30 de desembre del 1990 la companyia del Teatre Lliure va representar Terra Baixa. Esdevingut el testament escènic de Fabià Puigserver, fundador d’aquest teatre (1938-1991), aquest espectacle consagrava el clàssic en el context de modernització olímpica del pais.

30 anys més tard, Roger Bernat no fa una nova versió de Terra Baixa sino que torna a fer aquell muntatge. En aquella ocasió eren Lluís Homar, Emma Vilarasau o Mercè Arànega els encarregats d’encarnar els personatges. Avui, en canvi, són Enric Auquer, Aina Clotet i fins a 78 intèrprets –6 de diferents per cada representació– que posen a prova les tecnologies de la memòria per reconstruir un emblema.

Desde la paradoxal estrena del text d’Àngel Guimerà a Madrid al 1896, fins a la versió de Fabià Puigserver, representar Terra Baixa ha estat una forma de declarar el poder polític dels imbècils. Ideologies tan diverses com les dels ateneus anarquistes barcelonins de principis del XX, la cineasta nazi Leni Riefenstahl, el dramaturg marxista Erwin Piscator o els realities de TV3 (p.e. El Llop d’Àngel Llàcer), tiren de Terra Baixa per matar llops o per fugir a la terra alta.

Avui que el BOE acaba de prohibir definitivament la caça del llop, Roger Bernat aprofita l’ocasió per retre homenatge a Fabià Puigserver.

Més informació aquí: