El passat dissabte 12 de maig el Laboratori de creació de l’ESADIB, format per cinc joves actors i actrius (Ona Beneït, Núria Fiol, Alba Flor, Pedro Granero i Carlos Llecha) varen iniciar un projecte de recerca i creació escènica que gira al voltant del turisme a la illa de Mallorca. La primera presentació pública ha estat Krekovic camina.
Kristian Krekovic va ser un pintor iuguslau instal·lat a Mallorca durant la primera meitat del segle XX que, en morir, va deixar a la ciutat una part de les seves pintures que ara són custodiades per la fundació que porta el seu nom. La fundació està ubicada al barri Nou Llevant, un barri que va ser construït en els anys 70 per albergar els treballadors vinguts de tota la península que anaven a treballar a la illa. Les difícils condicions de vida del barri han provocat la mobilització dels seus habitants en diverses ocasions i, alhora, la reconversió de l’obra del pintor en símbol de les aspiracions de millora a les que els seus habitants aspiraven.
Per tal de reconeixer els diferents espais que segueixen sent motiu de conflicte o orgull, el Laboratori de creació va proposar als habitants de Nou Llevant portar una peça de Krekovic de la seva fundació fins a l’escola Joan Miró. La pintura de Krekovic era així traslladada, reivindicada i exposada en diferents llocs del barri i per diferents protagonistes que esdevenien momentàniament propietaris de la pintura que algun dia havien convertit en una icona.
Aquí l’explicació que el propi equip de creació:
El quadre de Kristian Kreković fa un recorregut per la història del Polígon de Llevant. Un procés emergent protagonitzat per la seva gent.
L’èxode dels peninsulars a la recerca d’una vida millor, la construcció d’una ciutat façana, el contrast entre barris gentrificats i barris perifèrics amb vincles comunitaris, la petjada urbana dels treballadors de la indústria turística a la ciutat de Palma; tots aquests elements estan convocats a la celebració d’una identitat ferida, la identitat del barri.